DVA Makelaars | Dapper & van Aalst
Top

WANNEER EEN TAXATIE? DE TAXATEUR VAN ALKMAAR HELPT JE VERDER

Er zijn verschillende momenten wanneer je een taxatie-rapport laat opstellen van je woning. Hieronder staan de meeST belangrijke redenen wanneer je een NWWI taxatierapport nodig hebt;

 

Je hebt een nieuwe woning gekocht

Gefeliciteerd! Je hebt net een nieuw huis gekocht. De bank of de hypotheekverstrekker vraagt dan om een taxatierapport van het huis die je zojuist gekocht heeft. Met dit taxatierapport kan de hypotheekverstrekker aan de slag om de financiering voor het nieuwe huis te regelen.

 

Je denkt dat de maandelijkse kosten voor hypotheek lager kan

Je vindt de kosten voor jouw hypotheek aan de hoge kant, en je denkt dat dit lager kan. Een taxatierapport kan misschien uitkomst bieden in deze situatie. Onze taxateur en hypotheekadviseur Bart van Westen vertelt u hier graag meer over.

 

Een scheiding

Je bent verwikkeld in een scheiding en één van de partners wil in het huis blijven wonen. Een taxatierapport zorgt voor een eerlijke waardering van de woning zodat de andere partner gecompenseerd kan worden bij uitkoop.

 

Is de gemeentelijke WOZ-waarde te hoog

Je hebt twijfels over de hoogte van de WOZ-waarde van je woning. De taxateur van DVA Makelaars kan u uitkomst bieden in deze situatie. Met een gevalideerd taxatierapport heb je de mogelijkheid om de WOZ-waarde van je huis te laten wijzigen.

 

Een verbouwing

Bij de financiering van een verbouwing van je woning zal de bank of hypotheekverstrekker vragen om een taxatierapport van je woning. In dit rapport wordt een specificatie opgenomen van de werkzaamheden van de verbouwing. De taxateur neemt vaak in het rapport een taxatiewaarde van het huis op voor- en na de verbouwing.

 

Verkoop van je woning

Je wilt je huis in Alkmaar of omgeving verkopen? Dan kan een taxatierapport je inzicht geven in de waarde van de woning. DVA Makelaars vertelt je graag over de verkoop van je woning.

 

Erfbelasting

Bij de afwikkeling van een naltenschap en voor het vaststellen van de hoogte van de erfbelasting is een taxatierapport van de woning nodig. Dit taxatierapport voorkomt de discussie met de belastingdienst en de overige erfgenamen.

HOE GAAT DE TAXATEUR VAN DVA MAKELAARS TE WERK?

Tineke Dapper is de makelaar/taxateur van DVA Makelaars en maakt een schatting van de verkoopwaarde van uw huis. Wanneer u uw woning door Tineke Dapper laat taxeren weet u dus wat de ‘marktwaarde’ van uw woning is. Om tot een eerlijk en objectieve taxatiewaarde van uw woning te komen, houdt Tineke o.a. rekening met:

-de ligging van de woning

-de staat van onderhoud van uw woning

-de inhoud, woonoppervlakte en grootte van het perceel

-het type huis (villa, 2-onder-1 kap, appartement etc.)

-energie-label van de woning

-kwaliteit van de bouwmaterialen en constructie van de woning

 

Om tot een goede waardering (taxatie) van uw huis te komen is het een aanvulling als u bouwtekeningen van het huis kunt overleggen aan onze taxateur, net zoals een bouwkundige keuring of een rapport van een bodemonderzoek. Hoe vollediger de informatie vanuit uw kant, hoe nauwkeuriger de taxateur van DVA Makelaars uw woning kan taxeren.

 

Taxatie van huis kan positieve verrassing worden

Ineens betalen we maandelijks minder voor onze eigen woning

De vaste maandelijkse woonlasten hebben vaak een fikse impact op je financiële situatie. Hoe lekker zou het zijn als je wat meer overhoudt aan het einde van de maand? Kleiner of in een goedkopere buurt gaan wonen zijn dan opties, maar dat hoeft niet eens altijd. 

Voor Annette de Waal (52) en haar man Jaques (55) begonnen de twijfels over hun woning toen de kinderen het huis hadden verlaten. ‘We wonen erg fijn in het centrum van Haarlem. Maar hadden we nou nog wel al die ruimte nodig nu we nog maar met z’n tweetjes waren? We stonden in dubio. We wilden eigenlijk niet verhuizen, maar vonden de maandlasten toch wel wat hoog. Zeker omdat we gewoon kamers ineens overhadden”. Van een kennis kreeg Natasha de tip om de woning te laten taxeren door een NVM-makelaar. Mocht je eventueel willen verhuizen, krijg je op deze manier een idee van de (over)waarde van je woning. Hierdoor wordt het inzichtelijk wat je te besteden hebt bij het kopen van een nieuw huis.

Lagere maandlasten

Een andere optie is dat je gewoon blijft wonen in hetzelfde huis, maar dat de woning veel meer waard is geworden dan het bedrag waarvoor de hypotheek is afgesloten. De hypotheekverstrekker is in dat geval vaak bereid de maandlasten te verlagen. Dat komt doordat de hypotheekverstrekker minder risico loopt dat de hypotheekschuld niet wordt terugbetaald. Er kunnen omstandigheden ontstaan dat de koper de maandelijkse lasten niet meer kan betalen. De hypotheekverstrekker blijft dan met de restschuld zitten. Als de woning echter in waarde is gestegen, levert een gedwongen verkoop eerder genoeg op om die schuld te voldoen.

“Wij hadden zelf niet aan zo’n taxateur gedacht”, geeft Annette toe. “Wij dachten dat je die alleen inschakelt als je je huis wilt verkopen zover waren wij gewoon nog niet”. Het bleek een positieve verrassing. De woning in het populaire Haarlem werd flink hoger getaxeerd dan waarvoor Annette en Jaques het hadden gekocht. En dus werden de maandlasten aangepast. “We zijn lekker in ons eigen huis blijven wonen in onze geliefde buurt, maar betalen wel minder”. Een taxateur wordt vaak over het hoofd gezien. En dat is zonde, want de situatie van Annette en haar echtgenoot staat zeker niet op zichzelf. En minder betalen voor hetzelfde woongenot, wie wil dat nou niet?

(Artikel NVM 2019)

Benieuwd wat een taxatie van jouw huis kan doen? WIJ VERTELLEN JE HET GRAAG.